Порода курей Брама
Вирощування птахів для отримання м’яса – один із найпродуктивніших і найпопулярніших напрямів сільського господарства. Кури породи Брама відмінно підходять для цієї мети: вони швидко набирають вагу, відрізняються невибагливістю до кормів і мають стійкість до хвороб. Крім того, у них порівняно висока несучість, тому їх можна вирощувати і в домашньому господарстві.
У цій статті ви знайдете докладний опис представників даного виду з фото та відео, а також поради та рекомендації щодо утримання та годування.
Читай також нашу статтю: Качка Блакитний Фаворит
Кури породи Брама
Представники виду були виведені шляхом штучної селекції. І хоча спочатку вони призначалися тільки для розведення на м’ясо, у процесі виведення також підвищилася несучість, а півники додатково набули естетичного зовнішнього вигляду. Сучасні селекціонери також вивели карликовий підвид, який використовується лише для декоративних цілей.
Опис
Унікальність породи Брама – у її зовнішньому вигляді. Її не можна сплутати ні з якими іншими завдяки кільком особливостям (мал. 1):
- Тулуб великий, масивний, з потужними крилами і довгими ногами;
- Корпус високо поставлений;
- Гребінець невеликий, практично без зубців;
- Мочки вух маленькі, довгастої форми;
- Великий дзьоб жовтого кольору;
- Хвіст віялоподібної форми.
Оскільки птахи виводилися для холодного клімату, вони мають густе оперення, яке є навіть на лапах.
Незважаючи на те, що яйцекладка починається відносно пізно (у віці 9 місяців), вона не знижується в холодну пору року.
М’ясо трохи жорстке, але відрізняється високою поживністю та цінними дієтичними властивостями.
Фото та відео курей Брама
Існує кілька підвидів породи, що відрізняються кольором оперення.
На фото 2 нижче ви зможете побачити зовнішній вигляд кожного підвиду:
- Світлий: птахи сріблясто-білі, але на крилах, хвості та навколо шиї є чорне пір’я. Цей підвид називають колумбійським.
- Темний: у цього підвиду забарвлення відрізняється залежно від статі. У самок на тулубі сірі пір’я, на голові сріблясті, а на шиї є яскраво виражені чорний комір. У півнів голова сіра, а тулуб повністю чорний, з легким зеленуватим відтінком.
- Пальовий: і самки, і самці даного підвиду мають однакове палеве забарвлення тулуба, голови і лап, але на шиї пір’я трохи темніше.
- Куропатчастий: у курочок пір’я світло-палеве, з потрійними чорно-сірими смужками. У півнів голова червонувато-руда, а решта тулуба – чорна.
Будь-які відхилення у кольорі вважаються неправильними, і птахи вибраковуються через невідповідність.
З відео ви дізнаєтеся все про курей Брама, їх види, утримання та годування.
Годування та утримання в домашніх умовах
Незважаючи на те, що птахи відрізняються високою холодостійкістю та міцним імунітетом, їм необхідно забезпечити правильний вміст. В основному це необхідно тому, що їх утримують для декоративних цілей, і їх оперення потрібно зберігати чистим та красивим.
Для цього необхідно (мал. 3):
- Постійно підтримувати чистоту в пташнику та на вигулі;
- У підстилку додають попіл або встановлюють у приміщенні зольні ванни, щоб птахи могли вільно чистити пір’я;
- Раз на кілька місяців лапи обробляють березовим дьогтем для усунення пір’яних паразитів;
- У вечірній час та взимку забезпечують штучне освітлення для продовження світлового дня до 16 години. Це дозволяє прискорити зростання та зберегти яєчну продуктивність.
Задля збереження чистоти породи практикують роздільний зміст коїться з іншими домашніми пернатими. Крім того, слід приділяти увагу годівлі.
Цінність Брами дуже висока, тому птахам потрібно видавати свіжі та збалансовані корми строго за режимом (тричі на добу).
Загалом годування відбувається так (мал. 4):
- Вранці видають зернову суміш, доповнюючи її харчовими відходами чи сирими овочами;
- Вдень згодовують вологі мішанки з відвареної картоплі, висівок та трав’яного борошна;
- Увечері видають зерно.
Окремо в пташнику і на вигулі встановлюють годівниці з мінеральним підживленням (вапняком, крейдою, товченими черепашками та гравієм). Питну воду змінюють щодня, а напувалки регулярно дезінфікують.
Взимку, для збереження несучості, воду і корм потрібно підігрівати.