|

Чорний півень. Порода Аям Цемані

чорна курка

Приголомшливий за красою птах, індонезійський чорний півень, нечасто трапляється на пташиних фермах України, тому його поява викличе справжній фурор. На своїй батьківщині ці пернаті користуються пошаною і повагою. Навіть м’ясо у цього корисного птаха вугільно-чорне, відрізняється дієтичністю, багате на антиоксиданти, тому здатне продовжити молодість.

Читай також нашу статтю: Порода курей Брама

Короткий опис породи Аям Цемані

Чорний чубатий півень – птах, що прибув з Індонезії, належить до числа найдавніших одомашнених, почав зустрічатися на подвір’ях кілька тисячоліть тому.

Вважається, що конкретною історичною батьківщиною породи є острів Середня Ява, друга версія свідчить, що чорних птахів уперше помітили поруч із містом Соло. Дослідники впевнені, що птахи з’явилися завдяки схрещуванню домашніх курей із зеленими джунглевими.

Опис і забарвлення птаха

Наразі точних стандартів породи немає, можливо, що ті птахи, яких вирощують нині, істотно відрізняються від породи давніх часів. Єдине, що достеменно відомо – у чорних індонезійських півнів вугільно-чорне не тільки пір’я, а й лапи, дзьоб, а також внутрішні органи, кістки і м’ясо. Очі у них також чорні.

Основні відмінні ознаки чорної курки:

  • Невелика голова, пропорційна тілу
  • Компактне тіло
  • Оченята крихітні, чорні
  • Зубчастий акуратний гребінь
  • Невеликий чорний дзьоб, що закінчується потовщенням
  • Круглі або злегка витягнуті сережки
  • Крила щільно прилягають до тіла
  • Хвіст прикрашений довгими косицями, дуже красивий. У курочок набагато простіше, але також виглядає цікаво.
аям цемані

Порода належить до рідкісних, коштує дуже дорого, до того ж дістати живих курчат для розведення досить складно, набагато простіше купити тушку і скуштувати смачнюче чорне м’ясо, яке на Сході вважається ознакою успіху.

Унікальні властивості чорної курки

Птахи вирізняються тим, що чорне в них практично все, від оперення до м’яса й органів. Насправді ж індонезійські красені мають звичайну червону кров і несуть яйця у світлій шкаралупі, які зовнішнім виглядом нічим не відрізняються від звичного продукту з білком і жовтком.

Корисні властивості м’яса чорного півня:

  • Дуже низький відсоток жирності.
  • Багато білка.
  • Багате на антиоксиданти, тому на своїй батьківщині шанується як своєрідний “продукт молодості”.

Продуктивність несучок Аям Цемані

Птахи вирізняються низькими темпами набору ваги, показник несучості в них невеликий, проте розводять їх заради незвичного дуже смачного та цінного м’яса, а також завдяки цікавому зовнішньому вигляду.

Річний показник несучості

Він становить всього 100 невеликих яєць вагою до 51 грама. Дуже скромний результат, оскільки найбільш продуктивні породи курей можуть нести близько 300 яєць масою 75 грамів і більше.

Середня вага дорослої птиці:

  • курка – 1,4-2 кг;
  • півень – 2-2,6 кг.

Зверніть увагу! Важливо вчасно провести забій чорного півня, починаючи з 4-го року життя смакові якості м’яса погіршуються.

Оптимальні умови для птахів

Чорні індонезійські півні – порода непроста в утриманні, досить вибаглива та примхлива, тому дуже важливо створити для пернатих відповідні умови, насамперед, утеплений пташник, а також продумати раціон годування.

кури аям цемані

Основні вимоги:

  1. Температурний режим – від +15 градусів, вигул за температури нижче нуля неприпустимий.
  2. Дуже важлива наявність постійних припливів свіжого повітря, тому необхідно продумати якісну вентиляцію, при цьому захистити пернатих від протягів.
  3. Кури дуже полохливі, тому важливо захистити їхнє житло від зовнішніх шумів. Пташник розміщують на відстані від дороги, будинку, собак. Потрібно домогтися того, щоб у ньому було тихо і спокійно, заходити в курник треба дуже тихо, щоб не створити для птахів додатковий стрес.

Неприпустимо спільне утримання індонезійських птахів з іншими різновидами, заморські гості дуже нелагідні, нерідко самі затівають бійку, з якої можуть не вийти живими.

Утримання та догляд

Порода чорних курок Аям Цемані належить до вимогливих і традиційно вважається складною, тому підходить для розведення тільки досвідченими птахівниками.

Вимоги до курника

Для утримання чорних курок із чубчиком слід продумати освітлення, яскраве світло використовувати не варто, пернаті мешканці від нього стають агресивнішими. Для площі в 20 кв. м. цілком достатньо 40 Вт лампи, допускається також використовувати енергозберігаючі освітлювальні прилади.

Молодняк і дорослі особини утримуються окремо. Щоб знизити ризик бійок, на птахів надягають спеціальні окуляри або кільця на дзьоб, ці пристосування знижують відсоток травмування.

Ключові вимоги до курника:

  1. Для місця вибирають сонячну ділянку, захищену від вітрів, представники породи дуже теплолюбні.
  2. Стіни бажано робити дерев’яні, вони допомагають створити оптимальний мікроклімат. Для захисту від бактерій всередині проводять обробку вапном.
  3. Птахи люблять легку півтінь, тому важливо, щоб поруч із пташником росли високі дерева.
  4. Краще спорудити конструкцію на висоті, щоб навесні уникнути затоплення ґрунтовими водами, що піднялися.

Взимку пташник утеплюють, для підлоги використовують підстилку з торфу або соломи, щілини ретельно закладають, можна використовувати штучні обігрівачі.

Організація годівлі

Найпростіший варіант – придбання готового комбікорму, він стимулює несучість і набір ваги. Однак допускається і самостійне приготування сумішей, з використанням кукурудзи, пшениці, інших злакових культур.

індонезійський чорний півень

Крім того, для чорних півнів необхідне включення в раціон соковитих кормів, комах, саме тому для них організовують вигул, де в літній період птах самостійно зможе добувати собі їжу. Дуже важливо збагачувати раціон пернатих вітамінно-мінеральними комплексами, давати м’ясо-кісткове борошно, риб’ячий жир, дріжджі.

У вільному доступі завжди має бути свіжа чиста вода, заміну якої проводять раз на добу.

Організація вигулу

Наявність майданчика для вигулу необхідна для чорних птахів, вони зможуть прогулюватися на свіжому повітрі, ловити комах, що позитивно позначиться на якості м’яса.

Майданчик для цих полохливих пернатих має бути у віддаленому від сторонніх шумів місці, важливо обгородити його сіткою-рабицею з усіх боків. Засівається конюшиною. За наявності вільної площі допускається утримання декількох вигульних майданчиків, які засівають по черзі, щоб у птахів завжди був доступ до свіжої трави.

Недоліки породи під час селекції, що неприпустимо

Складність розведення зумовлена тим, що порода дуже рідкісна, а для спарювання потрібні півень і курка, які не перебувають у близькій спорідненості, дістати таку пару в Україні непросто. Однак відсоток виживання молодняка становить 100 %.

Складність породи чорних курей – вони можуть бути чудовими квочками, але непоодинокими є випадки, коли птах залишав кладку і не виявляв до неї жодного інтересу. Причину поведінки до кінця не з’ясовано, тому власнику слід мати напоготові інкубатор.

Неприпустимо проводити самостійне схрещування чорних півнів із представниками інших порід, може вийти непередбачуваний або нежиттєздатний гібрид.

Список хвороб чорних курок, лікування та профілактика

Птахи прибули з півдня, міцним імунітетом не відрізняються, тому дуже важливо організувати для них оптимальні умови утримання, в іншому разі спалахів епідемії не уникнути.

Дуже часто фермер може зіткнутися з атакою паразитів, крім того, для чорних птахів властиве запалення яйцеводів і яєчників, спровоковане нестачею вітамінів і мінералів, порушенням санітарно-гігієнічних вимог утримання, неякісним кормом.

індонезійський півень

Основне захворювання, з яким доводиться стикатися власникам чорних півнів – еймеріоз, спричинений найпростішими мікроорганізмами. Симптоми: погіршення апетиту, діарея, поступово починає випадати пір’я. Для лікування слід звернутися до ветеринара, який призначить курс антибіотиків.

Завжди простіше запобігти захворюванню, ніж лікувати його, тому важливо проводити регулярну дезінфекцію пташника, давати курям тільки якісний корм, стежити за тим, щоб не було скупченості.

Утримання чорних індонезійських півнів – заняття непросте, проте ті, хто зможуть його опанувати, отримають дивовижне м’ясо – дуже смачне, соковите, корисне та екзотичне, чорного кольору.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *