Чому дохнуть курчата та кури

чому дохнуть курчата та кури

Своєчасно виявити смертність птиці, що наближається, можна, якщо регулярно стежити за станом здоров’я поголів’я. Важко однозначно сказати, що один виявлений симптом може вказувати на небезпеку. Тут потрібні більш вагомі ознаки неоднозначної поведінки курей.

Читай також нашу статтю: Скільки років живуть папуги

Симптоми, супутні смерті курей

Пташникам-початківцям потрібно запам’ятати:

1. Підвищення температури. Ознака того, що курочка можливо інфікована і її слід ізолювати від загального поголів’я. Високу температуру можна побачити відразу. Курча або доросла особина стають млявою, сонливою. Більшість часу сидить, опустивши крила, заплющивши очі.

2. Наявність в очах почервоніння, носова порожнина та рот забиті слизом. Несушка намагається хриплячим голосом очистити горлянку. Трясе головою, намагається очистити свій дзьоб об пір’я. Пір’яний покрив скуйовджений і дуже брудний.

3. Інфекційні хвороби, практично всі, супроводжуються розладом травлення (проносом). У ці моменти хворі особини втрачають апетит, задня частина (пух із пір’ям) занадто брудні та рідкісні.

Якщо у поголів’ї виявлено хворих курей, це пряма загроза для пернатих сусідів.

Потрібно враховувати, що деякі види курячих хвороб можуть мати небезпеку і для їх господарів. Тому слід відмовитися від вживання м’яса та яєць курей, які будуть вбиті. Їх краще спалити подалі від пташника.

Захворювання, від яких дохнуть кури та курчата

захворювання, від яких дохнуть кури та курчата

Що за хвороби, від яких дохнуть курчата та кури? І що треба робити, щоб припинити чи зменшити вимирання поголів’я? Розберемо з прикладу явних симптомів розвитку небезпечних хвороб. Загибель птиці у фермерських господарствах або приватних заводчиків може бути пов’язана з прогресуванням дуже небезпечних хвороб:

  1. Бронхопневмонія. Симптоми:
    1. висока температура (кура не їсть, насупилася, опустила очі і крила),
    2. млявість, 
    3. кашель або чхання, 
    4. дихання скрутне.
  2. Аскаридоз. Шляхи зараження – вода та корми. Ознаки:
    1. порушення травлення (пронос), 
    2. млявість, 
    3. різке схуднення.
  3. Водянка черевна. Виявити її можна за сильним здуттям кури на тлі надмірного виснаження.
  4. Пастерельоз чи пташина холера. Хвороба надзвичайно небезпечна та швидкопрогресуюча.
    1. гребінь хворої несушки надто швидко синіє, 
    2. слиз із носа дуже швидко виробляється і відокремлюється, 
    3. порушується ритм дихання.
  1. Хвороба Нюкасла чи псевдочума. Ознаки:
    1. рот заповнений піною та слизом, 
    2. висока температура, 
    3. некоординовані рухи у ході, 
    4. положення голови не природне.
  1. Артрит та тендовенгіт. При цих захворюваннях суглоби пернатих запалюються, вони дуже погано стоять на ногах, кульгають чи просто падають.

Ще одне небезпечне захворювання, яким страждають кури з дуже ранньою несучістю – сальпенгіт. Симптом цієї хвороби – випадання «голих» яєць, тобто без шкаралупи. Але ця хвороба до смертельно небезпечних не належить.

Інфекційні та вірусні хвороби курей

інфекційні та вірусні хвороби курей

Запобігти відмінку поголів’я курей можна і потрібно ще до заселення пернатих у місця проживання. Дезінфекція та профілактичні заходи допоможуть запобігти таким захворюванням, як:

  1. Гетаракідоз або просто – глисти. Лікується хвороба піперазином, профілактичні заходи – ретельне вологе прибирання в курнику.
  2. Сальмонельоз – розлад травлення. Симптом – виділення рідкого посліду. Лікується дитревітом чи тетрацикліном.
  3. Стрептококоз – ураження всіх внутрішніх органів вірусною інфекцією. Профілактика – ізолювання хворих особин від загальної зграї. Лікувати антибіотиками.
  4. Тиф – інфекційне ураження шлунка. Терапія – прийом антибактеріальних ліків, профілактика – повна дезінфекція курника.
  5. Туберкульоз – інфекційне ураження легень. Лікування цієї інфекції неможливе. Профілактика – утилізація заражених особин, повна дезінфекція курника.

Профілактика, як запобігання хворобам

Інфекція, потрапляючи в курник, поширюється блискавично. Захворіло курча, здохла доросла несучка, з’явився червоний послід, відбулася закупорка шлунка або кишечника – це сигнал, що кричить, і привід вживати відповідних заходів.

Якщо смертність присутня, потрібно досліджувати померлу курку. Адже зараження однієї особи може стати причиною масового вимирання пернатих. Самому це зробити неможливо! Тому перед утилізацією трупа несушки, пташеня або півня, треба віднести його до ветлікарні для взяття лабораторних аналізів.

Виявлення виду інфекції допоможе грамотно збудувати тип лікування інших особин. З’ясувати у ветеринара, який тип дезінфекції та профілактичні заходи слід негайно здійснити.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *