Яйця цесарки – опис і особливості, чим відрізняються від курячих

З кожним роком розведення цесарок удома і в фермерських господарствах стає більш популярним. Птахи відрізняються від інших домашніх пернатих своїм сіро-білим крапчастим забарвленням. Є породи з білим і жовтим оперенням. Але це ніяк не пов’язано з їхньою характеристикою несучості.

Яйця перепілки, цесарки та курки
Яйця перепілки, цесарки та курки (зліва направо)

Особливості цесарських яєць

Цей продукт рідко трапляється в продажу, тому багато людей не знають, які яйця у цесарок.

Читай також нашу статтю: Як відрізнити самку цесарки від самця

На відміну від овального курячого, цесарине має пірамідальну форму. У нього чітко виражений загострений кінець. Друга його половинка округлена. Зсередини до неї прилягає повітряна камера. Завдяки товстостінній шкаралупі завтовшки до 2 мм, вони міцні та тверді.

Додаткова інформація. Якщо яйце цесарки прокатати по землі або кинути з висоти 2-3 метри, воно залишиться неушкодженим.

Яйце шорстке на дотик. Забарвлення рябе. Загальний фон шкаралупи – від світло-жовтого до буро-коричневого. Воно рівномірно вкрите дрібними цятками темнішого кольору. У деяких порід зустрічаються біло-блакитні яйця. Розміри та забарвлення залежать від віку, фізіологічних особливостей птаха.

Наявність невеликої кількості пор відрізняє цесарині яйця від інших. Ця особливість дає змогу зберігати їх за кімнатної температури до 60 днів без істотної зміни якості. В умовах холодильника вони зберігаються до 6 місяців.

Порівняльна характеристика яєць курей і цесарок:

ПоказникКурячеЦесарське
Середня вага, г5747
ФормаОвальнаПірамідальна
КолірБілі або бежеві однорідного кольоруВід світло-бежевого до темно-коричневого з дрібними темними плямами
Енергетична цінність 1 яйця, ккал15843
Вміст води, %74,073,0
Білки, %12,513,5
Жири, %12,012,0
Вуглеводи %1,20,8
Каротиноїди, мкг/г1830
Вітаміни групи В, мкг/г42
Холестерин, мг/г4,20,63
Терміни зберігання за кімнатної температури, днів2560
Терміни зберігання за температури 10 °С, місяців36
Характеристики яєць курей і цесарок

Яйця цесарок – це дієтичний продукт із низькою калорійністю та рівнем холестерину. Вони гіпоалергенні, не уражаються сальмонелами, підходять людям, які дотримуються холестеринової дієти. До того ж, вони містять вітаміни групи А, В, амінокислоти, мінеральні елементи: молібден, сірка, залізо, цинк, кремній, кальцій.

Яйценосність цесарок у домашніх умовах

Птахи невибагливі в їжі та домашньому догляді. Однорічні цесарки-самки мають вагу 1,8-2 кг, самці – 1,5 кг. Зовні особини обох статей мало чим відрізняються.

Яйценосність птиці – 80-190 штук на рік. Для порівняння – яєчні породи курей зносять до 370 штук на рік.

Вперше цесарки можуть почати нестися у віці 6-8 місяців. Вони швидко набирають вагу. Їхні лонні кістки широко розходяться, живіт збільшується в розмірах. У дворічних птахів здатність нестися поступово знижується, а потім припиняється зовсім. Тому фермери тримають несучок 2-3 роки.

Коли починають нестися цесарки, досвідчені розвідники не рекомендують спеціально облаштовувати гнізда для цих птахів. Особливість поведінки при відкладанні яєць полягає в тому, що їх не можна приручити до індивідуальних місць кладки. Усі самки несуться в 1 або декількох загальних гніздах, які вони облаштовують у зручному для них місці. При вигульному утриманні гніздо являє собою поглиблення в землі в кущах, траві або під навісом.

Важливо! Щоб птахи не поміняли місце кладки, в нього підкладають яйце-муляж.

Початок кладки припадає на першу половину дня – з 9-00 до 13-00. До вечора в загальному місці збирається до десятка яєць різних самок. Несуться цесарки в домашніх умовах, як за наявності самця, так і без нього.

Спочатку 1 самка відкладає яйце 1 раз на 2 доби. Після 2-3 місяці вона несеться щодня. Потім робить перерву, щоб відновити організм, і знову починає нестися.

цесарка

Маса і розміри яйця залежать від віку. Найбільші – у дворічних пташок, а найдрібніші – у молодок.

Фактори, що благотворно впливають на несучість:

  • тепле літо, помірна зима;
  • велика кількість сонячних днів;
  • наявність соковитих кормів;
  • температура в курнику 12 °С і вище;
  • збалансоване харчування;
  • чистота води, корму, сідала, приміщень для проживання;
  • відсутність стресів.

За сприятливих умов кладка яєць починається в березні, а закінчується в листопаді. У травні-серпні самки відкладають найбільші яйця.

Інкубація яєць

Коли цесарки починають нести яйця, можна організувати розведення майбутнього потомства. Для виведення курчат використовують запліднені яйця, перевірені на овоскопі.

інкубація яєць цесарки

Материнський інстинкт у цього виду домашніх птахів розвинений слабо. Тому отримати молодих цесарят легше в інкубаторі – 70-80 % яєць дають потомство.

Які яйця можна інкубувати:

  1. Цілісні, пірамідальної форми, без напливів, тріщин, вм’ятин.
  2. Чисті та дезінфіковані за допомогою кварцової лампи, слабкого розчину марганцівки або йоду.
  3. Зібрані о 10-11 годині ранку.
  4. Несучкам має виповнитися 1 рік.
  5. Відсортовані за розмірами (дуже дрібні та великі відбраковуються).

Перед поміщенням в інкубатор яйця цесарок витримують у приміщенні з температурою не більш як 16 °С і вологістю близько 75 % близько тижня, розміщуючи їх гострим кінцем донизу. Потім 2-3 години – за кімнатної температури.

Через 27-28 днів, за дотримання всіх умов інкубації, на світ з’являються цесарята. Вони спочатку проколюють оболонку, видають писк і через кілька годин повністю звільняються від шкаралупи.

Використання яєць цесарок людиною

Цей продукт широко застосовується людиною в повсякденному житті:

  • у кулінарії;
  • для виведення потомства;
  • у косметології;
  • як додаткове джерело кальцію.

Слід розглянути кожен зі способів детальніше.

Яйця цесарок у кулінарії

За смаком яйця навряд чи можливо відрізнити від курячих. Тому готують їх так само.

Дієтичний, попередньо вимитий продукт, вживають у свіжому вигляді. Завдяки високому вмісту провітаміну А та малій кількості холестерину, він використовується в дієтичному харчуванні дорослих і дітей.

Увага! Оскільки яйця не уражаються сальмонелою, їх можна сміливо випивати свіжими, не боячись заразитися підступним, смертельно небезпечним захворюванням – сальмонельозом.

Варені в мішечку і круто – це чудовий дієтичний сніданок або вечеря. Варіння займає зазвичай близько 10 хвилин. З них виходять чудова яєчня, пухнастий омлет, вишукані яйця-пашот. Вони також зроблять будь-яке тісто легким і таким, що тане в роті.

Завдяки високому вмісту каротиноїдів, жовток яйця цесарки має насичений оранжево-жовтий колір.

Вживання в їжу яєць цесарок благотворно впливає на організм людини:

  • Містять легко засвоювані білки.
  • Безпечні для людей, схильних до атеросклерозу і серцевих патологій.
  • Зміцнюють кровоносні судини, імунітет.
  • Покращують стан волосся, шкіри, нігтів.
  • Нормалізують роботу травної системи (коліт, панкреатит, гастрит), опорно-рухового апарату.

Лікарі рекомендують вживати продукт дітям і людям, схильним до алергії.

Яйця цесарок у косметології

Свіжий продукт допомагає впоратися з деякими косметологічними проблемами людини. Його використовують як один з інгредієнтів масок для поліпшення кольору, пружності обличчя і зони декольте, стану шкіри голови та волосся. Його змішують із медом, кисломолочними продуктами, фруктами, вітамінами, вівсяним борошном.

Рецепти масок з яйцем цесарки:

  • Для будь-якого типу шкіри: білок збити в густу піну, нанести на очищене обличчя і шию на 20 хвилин, змити прохолодною водою, вбити кінчиками пальців живильний крем. Маска покращує колір обличчя, вирівнює тон шкіри.
  • Для сухої шкіри: 1 жовток і 1 чайну ложку меду змішати, нанести на шкіру обличчя і декольте на 15 хвилин, змити прохолодною водою. Маска пом’якшує і живить шкіру.
  • Для жирної шкіри: 1 яйце змішати з 1 столовою ложкою вівсяного борошна, нанести на 15 хвилин, змити прохолодною водою. Маска прибирає жирний блиск, нормалізує роботу сальних залоз.
  • Для шкіри голови та волосся: натерти на тертці 1 середню цибулину, змішати отриману кашку з 1 цесариним яйцем і втерти в шкіру голови на 30 хвилин, потім змити прохолодною водою. Маска зміцнює й активізує волосяні цибулини, знижує вироблення жиру.

Шкаралупа як додаткове джерело кальцію

Багато людей викидають оболонку цесариного яйця у відро для сміття, не здогадуючись про те, що його можна використати для поповнення запасів кальцію в організмі та лікування остеопорозу кісток, рахіту, остеохондрозу.

Шкаралупа від яєць цесарки

Народна медицина рекомендує такий рецепт для лікування хворих суглобів і кісток:

  • Відварити кілька цесариних яєць.
  • Зняти з них шкаралупу і знову її відварити близько 10 хвилин.
  • Злити воду і дати шкаралупі просохнути.
  • Подрібнити її в кавомолці до стану порошку.
  • Приймати порошок 1 місяць по 1 чайній ложці на день, запиваючи водою.

Цей курс прийому сприяє зміцненню не тільки кісток, а й нігтів, волосся, шкірних покривів, зубів.

Важливо! Порошок із цесариної шкаралупи сприяє утворенню відкладень у нирках. Тому його заборонено вживати людям із сечокам’яною хворобою.

Порошок зі шкаралупи застосовують як біодобавку до основного корму птахів. Він підвищує несучість і ущільнює шкаралупу знову знесених яєць. До того ж він є чудовим мінеральним добривом, що поліпшує склад ґрунту, імунітет рослин.

Шкідливі властивості яєць цесарки

Випадками протипоказання до вживання в їжу цесариних яєць є:

  • хронічні захворювання печінки та жовчнокам’яна хвороба;
  • гастрит і виразка шлунка в стадії загострення;
  • після операцій на черевній порожнині;
  • 3 дні після вакцинації у дітей.

Не рекомендується їсти яйця цесарок дітям до 1 року, людям із захворюваннями нирок. Алергікам і діабетикам слід також проконсультуватися з лікарем.

Важливо! Надмірне поїдання смажених цесариних яєць (2-3 штуки щодня) завдає шкоди печінці.

Більшість людей не включають у свій раціон цей дієтичний продукт. Тим часом його користь доведена позитивними результатами в лікуванні захворювань кровоносної та травної систем, опорно-рухового апарату, волосся, нігтів, шкіри. Яйця цесарок мають чудові смакові якості та корисні властивості.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *