|

Інкубація перепелиних яєць в домашніх умовах – правила, температура та вологість

Інкубація перепелиних яєць

Швидкозрілість перепілки та чудові якості м’яса роблять розведення цього птаха дуже рентабельним заняттям. Утримувати перепелів неважко, дехто примудряється робити це навіть у міських квартирах. А вже на сільському обійсті можна легко розмістити сотні особин і за пару місяців повернути свої вкладення.

Але заводячи цього птаха слід знати, що одомашнені види не висиджують свою кладку. Тому одержати курчат можна лише за допомогою інкубації перепелиних яєць. Триває вона недовго більшості порід, освоїти процес нетрудно. Розглянемо все його докладно — від вибору яєць до вилуплення.

Читай також нашу статтю: Хвилястий папуга

Вимоги до інкубатора

Перше, чим треба зайнятися – вибрати пристрій для виведення. Вони бувають:

  • Промислові (використовуються на птахофабриках),
  • Побутові (для фермерських господарств). 

У промислових процесах практично повністю автоматизовано. Побутові ж призначені для особистого обійстя, господарям доведеться самим контролювати процес виведення та брати участь у ньому. 

Розрізняються моделі за розміром та наявністю різних функцій. Але є необхідний набір опцій, без яких процес може перетворитися на муку. У будь-якому інкубаторі мають бути:

  • нагрівач, який віддаватиме тепло;
  • регулятор температури; 
  • зволожувач;
  • піддони для розміщення яєць та дрібна сітка – вона дозволяє безпечно розмістити перепелині яйця.

Сьогодні вибір великий — можна придбати бюджетний варіант із мінімальним набором функцій. Є моделі з додатковими можливостями, оснащені механізмом для повороту, вимірювачем температури та вологості.

вимоги до інкубатора для перепілок

Низька вартість не завжди говорить про те, що модель неякісна. Зазвичай ціна є наслідком того, що апарат не має додаткових можливостей або відрізняється малою місткістю (вона може бути від 30 до 200 шт.). Найважливіша деталь у конструкції – терморегулятор. Він має бути електронним, а не аналоговим, мати точність шкали 0,5°С.

При інкубації перепелиних яєць важливими є також властивості матеріалу, з якого виготовлений інкубатор. Дерево або пластик – не найкращі варіанти, вони мають дуже погану теплопровідність, тому рівномірної температури не досягти. Отже, частина яєць може загинути. Слід звернути увагу на те, де розташовані нагрівальні елементи – по краях або над усією поверхнею лотків. Вентилятори, які допомагають рівномірно розподілити тепло, є лише у моделях, розрахованих на сотню яєць.

Спосіб перевороту в інкубаторі може бути автоматизований або проводитись вручну. Багато хто використовують механічний, але він не підійде для великої партії яєць. Як бачимо, підібрати пристрій для потреб власного господарства сьогодні не важко.

Інкубатор своїми руками

Перепелині яйця досить стійко переносять можливі перепади у навколишньому середовищі. Тому їх можна закласти в механізм, зібраний господарем ферми самостійно. Подібну конструкцію легко змінювати під свої потреби.

Найпримітивніший варіант – дві ємності, в одній розміщуються яйця. Їх укладають на м’який матеріал. У середину ставиться банка з водою, зверху накривають другою ємністю. У ній встановлено патрон для лампи, достатньо 40 Вт.

Більш складний варіант збирається із ДВП.

  1. Стінки треба утеплити пінопластом або іншим ізолюючим матеріалом. Дно не робиться, завдяки цьому з’являється вентиляція. У верхній частині замість кришки встановлюється скло, щоб вести спостереження.
  2. Лампи для обігріву розташовуються на кутах. Збільшувати або зменшувати температуру можна, піднімаючи та опускаючи їх. Біля яєць мають термометр. Не можна допускати перегріву, яйця простіше переносять деяке похолодання.
  3. Щоб забезпечити необхідну вологість, усередині встановлюють ємності із водою, її треба регулярно доливати. Усередину поміщають пару цегли — якщо відключать електрику, вони певний час зможуть підтримати тепло.

Відбір інкубаційного матеріалу

Коли інкубатор готовий, можна приступати до вибору яєць дуже важливий етап. Шкаралупа у них має бути гладкою та матовою. Нарости, тріщини – причина відбраковування. Бажано оглянути через овоскоп, щоб виявити неякісні. Не повинно бути кров’яних кілець, жовток та білок розташовуються окремо, повітряна камера знаходиться з тупого кінця. Якщо овоскопа немає, треба просвітити звичайною лампою. Нескладно зробити подібний прилад своїми руками, але про це нижче.

Зберігати яйця перед закладкою в інкубатор не більше 10 днів. Терміни інкубації різні, залежать від породи:

ПородаТермін
каліфорнійські перепілки22 дні
звичайна та японська перепілка17 днів
віргінська перепілка23 дні
Період інкубації перепелиних яєць

Обов’язково вибраний матеріал очистити від бруду та слідів посліду. Жодної шкоди при цьому пташенятам завдано не буде, як прийнято вважати. А ось послід, що попрів під впливом вологи і підвищеного тепла, стає джерелом смертельних хвороб.

Закладка та необхідний режим інкубації перепелиних яєць

режим інкубації перепелиних яєць

Прилад встановлюють у ізольованому приміщенні, де немає різких звуків. Доступ до нього має бути цілодобовим.

Перед тим, як помістити яйця в інкубатор, треба прогріти, щоб він вийшов на задану температуру. Заповнюють судини з водою, повністю

готують прилад до роботи, згідно з інструкцією виробника. Навіть якщо в комплекті йде градусник, на дно кладуть ще один звичайний. Носик обертають змоченою у воді ваткою. Це так званий “вологий” термометр. Мають його таким чином, щоб показання можна було побачити в отвір на кришці.

Коли інкубатор набирає необхідної температури, яйця закладають на решітку. Положення їх може бути як вертикальним (гострим краєм донизу), так і горизонтальним. При першому варіанті можна розмістити трохи менше яєць, хоча виведення буде дещо вищим.

Переворот здійснюється зміною нахилу. При горизонтальному положенні – простим поворотом. Щоб не плутатися, на шкаралупі ставлять позначку за допомогою маркера. Поворот яєць роблять кожні 3 години протягом усього терміну. Тільки перед виходом пташенят у цьому вже немає потреби.

Температурний режим інкубації перепелиних яєць по дням

Температурний режим1-15 день15-17 деньПід час виведення
Верхній термометр °С37,7°С37,5°С37°С
Нижній термометр (вологий) °С30,5°С30,5°С30,5°С
Вологість при інкубації перепелиних яєць %50-60%48%80-90%
Температура при інкубації перепелиних яєць

Режим інкубації для кожного птаха свій, обумовлений він особливостями кожного конкретного різновиду. Його треба вчасно міняти – стежити не лише за температурою, а й вологістю.

З третього дня потрібно щодня відкривати кришку приладу. Провітрювання симулює природну поведінку птиці, яка відходить від гнізда для того, щоб харчуватися, попити води. При цьому відкривають кришку інкубатора, попередньо вимкнувши терморегулятор. Яйця треба обприскувати водою кімнатної температури. Провітрювання влаштовують двічі на день, вранці та ввечері, на кілька хвилин (3-5 хв достатньо).

Через тиждень починається новий етап розвитку зародків, вони самі починають виділяти тепло, тому його потрібно менше, ніж раніше. Треба трохи знизити температуру і проконтролювати її протягом декількох днів. За потреби — трохи підвищити.

Як проводити огляд яєць

огляд яєць

Пташині яйця унікальні тим, що можна протягом усього процесу інкубації стежити, як розвиваються зародки. Якщо овоскопа немає – не біда, його досить просто зробити самостійно. Потрібна лампа потужністю 100 Ватт та картонна коробка. У верхній частині картонки робиться отвір за формою яйця, лише трохи менше. На нього і вміщується яйце, а під ним знаходиться лампа.

Занадто часто просвічувати вміст інкубатора ні до чого. Робити це треба в теплі та недовго, щоб яйця не охолонули. Необхідна акуратність, щоб не пошкодити шкаралупу.

Овоскопування проводиться на 4-5-й день, на 8-й і наприкінці.

При першому огляді у здорових екземплярах добре видно зародок, він маленький, але чітко можна розрізнити серцебиття. При другому огляді вже помітні рухи пташеня. Під час третього просвічування здорове пташеня займає майже весь простір яйця. Можна побачити його руху. Замерлі яйця немає в гострому кінці кровоносних судин.

Можливі дефекти:

  1. Зміщення повітряної камери – вона може бути занадто великою або перебувати збоку.
  2. Жовток не проглядається – він пошкоджений і змішався з білком. Жовток надто вільно переміщається або залишається на місці.
  3. Проглядаються згустки крові.
  4. Усередині видно темні плями – яйце заселене пліснявою.

Усі такі випадки треба виявляти та відбраковувати. Якщо яйця не протухли, а просто не відбулося запліднення або розвиток пішов неправильно, то зазвичай їх залишають і згодовують свійській птиці (у вареному вигляді).

Правильна інкубація

  1. Важлива умова отримання здорового потомства – це чистота. Залишки розбитих яєць, незапліднені або завмерлі треба прибирати одразу. 
  2. Підвищена температура та висока вологість ведуть до того, що інфекції поширюються миттєво.
  3. Після вилуплення курчат, інкубатор ретельно обробляють розчином марганцю, можна використовувати формалін, провести кварцювання.
  4. Рівень вологості визначається досвідченим шляхом. Купувати дорогий прилад для цього нема рації. Важливо не допустити пересихання шкаралупи першого тижня, оскільки яйця віддають багато вологи. Коли наближається час наклеву, теж потрібна підвищена вологість, або пташенятам буде складно вийти назовні. Але до вогкості доводити мікроклімат в інкубаторі не можна, це може спровокувати хвороби.
  5. Якщо вилуплення з яєць не відбулося вчасно, можна кілька днів почекати. Можливо, затримка відбулася через збій на одній із стадій інкубації і ті, що запізнилися, ще з’являться.

Як проходить виведення перепелів в інкубаторі

виведення перепелів в інкубаторі

Зазвичай перепелята вилуплюються дуже дружно, протягом кількох годин. Відразу виймати пташок не потрібно. Вони повинні обігрітися, обсохнути, набратися сили. Залишити малюка треба приблизно на добу. А ось шкаралупу краще вийняти, щоб не розводити хвороботворні бактерії.

Якщо пташеня пробило дірочку, а далі вибратися не може, йому можна допомогти. Тільки роблять це дуже акуратно, щоб не зачепити малюка або можна порушити важливі процеси. Повністю виймати не треба, просто зробити дірочку побільше. Коли перепеляня буде готове, він сам вибереться назовні.

За кілька днів до запланованої появи пташенят припиняють поворот яєць. Через 17 діб мають почати з’являтися діти. Зазвичай за першим швидко виходять і всі інші. Перепелята дуже швидко стають на ноги, самі починають харчуватися. Тому тривалий час тримати їх в інкубаторі не слід. Якщо вони обсохли і почали активно пересуватися, можна виймати і переводити в брудер.

Часті помилки при інкубації перепілки

Як і в будь-якій справі, часом не все відбувається гладко і в процесі інкубації. Причини бувають різними, в повному обсязі вони залежить від фермера.

Якості інкубаційного яйця закладаються ще під час годування перепілок. Нестача мінералів, наприклад, може призвести до того, що пташеня виявиться занадто слабким для того, щоб пробити шкаралупу. Тому купувати яйця для інкубації треба лише у господарствах із перевіреною репутацією. Можна й самостійно сформувати маточне стадо — тоді здобуття нового поголів’я не залежатиме від інших.

На заключній стадії формування плода зародкам потрібна підвищена кількість кисню. Надлишок вуглекислоти може призвести до їхньої загибелі. Як зрозуміти, що в інкубаторі надто спекотно? Потрібно подивитися на яйця під овоскопом. Пташеня буде розгорнуто головою до вузької частини. Можливо, він зможе вилупитися, але, швидше за все, буде задохликом.

  • Щоб запобігти такому, треба вчасно знижувати температуру. Не забувати провітрювати інкубатор. У жодному разі не допускати перегріву.
  • Якщо яйця рідко перевертали, це призводить до загибелі поголів’я. Ембріон не може використовувати повністю всі призначені йому білки, розвиток зупиняється. Загинути таке пташеня може і в перші дні життя.

Розбір помилок при виведенні перепелів в інкубаторі

Втрата частини яєць – нормальне явище. 100% висновок – це рідкісний успіх для будь-якої птиці. Але якою б не була причина, треба постаратися знайти її, щоб ситуація не повторилася. Для цього необхідно розкрити яйце, це допоможе встановити, чому зародок загинув.

помилки при виведенні перепелів в інкубаторі
  1. Інфекції – викликають помутніння білка, неприємний запах. У «задохликів» буває запалення навколо пупка.
  2. Спадкові хвороби – каліцтво, наявність двох ембріонів в одному яйці, нестача органів.
  3. Дистрофія ембріона – буває при порушення харчування у батьків. Спостерігається відставання у розвитку. Густий жовток, в амніотичній рідині багато білка. Смертність настає у середині інкубації. Ті вихованці, що вилупилися, гинуть від паралічу.
  4. Недогрівання – запізнілий розвиток, подовжуються терміни інкубації. Хоча перепелята можуть вижити, вони залишаються слабкими і багато хто вмирає.
  5. Низька вологість – недостатня вага яєць, повітряні камери занадто великі. Пірнаті вилуплюються маленькими і раніше терміну. З’являється багато «дохликів».
  6. Підвищена вологість – висновок уповільнений. Пташенята можуть задихнутися, наковтавшись навколоплідної рідини.

Самостійне виведення перепелиного поголів’я значно знижує витрати. Можна бути впевненим у тому, що пташенята росли в правильних умовах, отримували повноцінне харчування.

Можливо, не все вийде одразу. Але з кожною новою партією перепелят приходитиме безцінний досвід. Він допоможе збільшити кількість успішних інкубацій.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *