Розведення перепелів у домашніх умовах

Розведення перепелів у домашніх умовах, у тому числі і на дачі – це чудова альтернатива курячому яйцю та м’ясу. Хоча б тому, що для перепелів не потрібно будувати курник і цілих 50 перепілок з комфортом розмістяться в одній клітці площею 1м². А за хороших умов утримання (це зробити ну дуже просто), така кількість перепелів знесе на день до 48 яєць (вага 10-12 гр.), що еквівалентно 8-ми курячим яйцям.
Перед тим як завести цих мініатюрних пташок на своєму дворі або дачі, давайте розглянемо необхідні умови для їх утримання, а також два основні способи їх розведення, а саме: купівлю дорослих особин та самостійне виведення курчат.
Утримання перепелів
Неважливо де ви будете утримувати перепілок, чи то житлове, чи підсобне приміщення, головне, це забезпечити оптимальний температурний режим.
Тому перед покупкою перепелів заздалегідь виділіть їм місце з постійною температурою повітря 18-20°С.
- Перша умова – дотримання температурного режиму.
Якщо температура скакатиме вище 25°С і нижче 12°С, то птах різко знизить продуктивність, почне втрачати оперення (за спекотної погоди), а при нижчих температурах (нижче 8-5С°) взагалі загине.
- Друга умова – правильна клітка.
Якщо ви тільки планує домашнє розведення перепелів і ніколи цього раніше не робили, наша вам порада, не вигадуйте велосипед, а купіть спеціальну клітку для утримання перепілок, а ще краще зробіть клітку для перепелів своїми руками.
Саме для перепілок, а не клітину для папуг, канарок чи іншої пернатої живності.

Основні вимоги до клітини для перепелів:
- Основні елементи повинні бути виконані з металу та оцинкованої сітки.
- Годівниці та напувалки винесені за передню стінку клітини, а у відстані між лозинами, перепілки повинні просовувати лише голову (для поїдання корму).
- Висота клітини не більше 20 см, інакше перепілки схильні до різких стрибків вгору, розбивають і травмують голови.
- Так як перепілки несуться прямо на підлогу, то клітина повинна бути обладнана лотком для прийому яєць, куди вони і скочуються.
- Ну, і остання умова – наявність у клітині лотка для посліду, відсутність якого призведе до забруднення яєць та підвищить ризик інфекційних захворювань.

У літературі рекомендована площа посадки птиці – 10 перепілок на 0.2 м ² підлоги клітини. І тут є один цікавий момент.
Якщо у курей зменшення посадки птиці на 1 м² пташника призводить до значного підвищення несучості, то для перепілок, ця дія призводить до зворотного ефекту. Звичайно, відхилення від цієї норми не настільки критично, проте намагайтеся дотримуватися цих значень – 10 птахів на 0.2 м² статі клітини.
Як правильно купувати перепілок
Купувати дорослих перепілок слід у віці не старше 1-1.5 місяців. Саме в 1.5 місяці самка перепела сягає статевої зрілості і починає активно нестися. Ну і найкраще місце купівлі перепелів – заводчики цього птаха чи перепелині ферми. І що найцікавіше, на відміну від курей-молодок, перепілок можна купувати будь-якої пори року, оскільки їхня продуктивність зовсім не залежить від погодних умов. Бо «погодні умови», ви їм створюєте самі.
Важливо! При покупці перепелів обов’язково придбайте у продавця ті корми, якими постійно їх годували. Різка зміна раціону годівлі, а також місця проживання, призводить до зниження несучості та в деяких випадках, розладу травлення. Бажано, щоб купленого корму, вистачило на 3-4 тижні, протягом яких ви поступово переведете перепелів на власний кормовий раціон.
Виведення перепелів в інкубаторі
Якщо, розведення перепелів у домашніх умовах не обмежується лише отриманням яйця та м’яса, і ваша мета – це поступове розширення виробництва, то рекомендуємо вам почати не з покупки дорослого птаха, а з виведення курчат в інкубаторі.
Виведення перепеляти в інкубаторі (перепілка не сідає на яйце) практично нічим не відрізняється від виведення тих же курчат або каченят і навіть має свої переваги.

На форумах неодноразово зустрічаються скарги, що в стандартному інкубаторі на 60-70 курячих яєць важко виводити перепелині яйця. Особливо якщо це невелика партія перепелиних яєць (50-80 штук), які при переворотах просто розкочуються по інкубатору.
І ось тут, починається справжнісінька мишача метушня. З підручних засобів (ящики, коробки) починають ліпити «чудо» інкубатори для перепілок, хоча за лічені секунди, невелику партію яєць, можна по краях обкласти ватою або тканиною. Але суть не в цьому.
Ті, хто хоч раз виводив молодняк будь-якого птаха в інкубаторі, чудово знає, що навіть у найсучасніших апаратах, амплітуда коливань (від середини до краю) становить мінімум 0.5°С, через що яйце постійно перекладають із середини на краї і навпаки .
Оскільки маленька партія перепелиних яєць і так перебуває у середині інкубатора, ця проблема відпадає сама собою. До того ж у таких умовах інкубації відсоток виведення перепелят значно зростає. Тому сміливо купуйте будь-який стандартний інкубатор і спокійно виводьте перепілок. Як варіант можна виготовити інкубатор для перепелів своїми руками, повірте, це зовсім не складно.
Інкубаційне яйце, краще купувати найсвіжіше (не старше 7 діб) і як ми вже говорили безпосередньо у заводчиків чи міні-фермах. Власне, процес інкубації перепелиних яєць ні чим не відрізняється від курячих, за винятком термінів: курячі яйця – 21 день, перепелині – 16-17 днів.
- Переворот яєць – 3-6 разів на добу.
- У перші десять днів намагайтеся підтримувати температуру повітря в інкубаторі в межах 38.5°С (точність температури перевіряється медичним градусником).
- В останній тиждень інкубації температуру краще знизити до 38°С, а за день до виведення і, як і протягом всього висновку, встановити температуру на позначці 37.5°С.
До речі, на відміну від курячих курчат, перепелята вилуплюються дуже дружно і виводяться лише за 10-12 годин. Як це не сумно, але тих перепелят, які вивелися пізніше терміну (через 12 годин), намагайтеся не залишати. На жаль, вирощування «задохликів», призведе до марнування часу (вони все одно загинуть) і найголовніше нервів.
Читай також нашу статтю Утримання канарок у домашніх умовах
Вирощування перепелів
У вирощуванні перепелів є величезний плюс. Ось дивіться, щоб з курчати отримати курку, його потрібно вирощувати від 5 до 8 місяців (залежно від породи), а японський перепіл (яйценоська порода) починає нестися вже на 40-45 день життя. І щоб розведення перепелів у домашніх умовах принесло свої плоди, маленьким перепелятам потрібно створити відповідні умови утримання.
Ще до початку виведення, приготуйте для молодняку брудер. І ось тут як брудер використовують часто будь-які підручні ємності, будь-то фанерний, дерев’яний або картонний ящик. Так як перепілка – це жвавий птах, то верх ящика обов’язково обтягніть м’якою сіткою. Але найкращим варіантом безперечно буде брудер виготовлений своїми руками.
У перші дні життя перепелят утримують при температурі повітря 33-35°С, поступово знижуючи її до 25°С до місячного віку. Протягом 14 днів дотримуються цілодобового освітлення, а потім скорочують світловий день до 17 годин, але не менше цього значення, інакше перепілки погано нестимуться.

Чим годувати перепелів
Годування перепеляти, зовсім не відрізняється від раціону курчат. Єдина відмінність – це годівниці та напувалки.
Як годівниці, використовуйте будь-які ємності з низькими краями, а ось напувалки, тільки вакуумні, інакше пташенята в глибоких напувалках почнуть тонути. Перший стартовий корм – це круто зварене та подрібнене яйце. Надалі перепелят можна переводити на повнораціонний комбікорм для курчат-бройлерів.
Щоб постійно не переселяти швидкорослих перепеляти в новий брудер, по досягненню ними 2-х тижневого віку, радимо помістити їх відразу в клітинку для дорослих. А для створення оптимального температурного режиму просто обшийте клітину стільниковим полікарбонатом, попередньо зробивши вентиляційні отвори.
Домашнє утримання та годування
Домашнє утримання перепелів, зводиться до правильного годування, створення світлового та температурного режиму. Про світловий і температурний режим, ми вже говорили вище, а тепер детальніше розглянемо годування перепілок.
- Довідка: Самка перепела протягом дня з’їдає 25-35 гр. корму, а протягом року близько 10 кг. Протягом року перепілка зносить до 300 яєць загальною масою – 3-3.2 кг. Курка несучої породи, за цей період з’їдає близько 45-50 кг комбікорму і зносить у середньому 180 яєць, загальною масою 10-11 кг.
Здавалося б, у чому тут різниця? Адже чотири перепілки з’їдають стільки ж кормів, що й одна курка і зносять приблизно таку саму яєчну масу. А ось різниця якраз у масштабах утримання та продуктивності. Як ми вже й казли вище, клітинку з 40-50 перепілками, які з легкістю замінюють десяток курей, можна розмістити хоч на дачі, хоч у квартирі, чого не скажеш про кури-несучки. Та й обігрівати їх не потрібно, тому що в будинку і так тепло, а от для більшої продуктивності, годувати їх краще заводським повнораціонним комбікормом.
Однак тут є одна проблема – спеціального повнораціонного комбікорму для перепілок-несучок не існує. І якщо вам на ринку намагаються «впарити» повнораційний комбікорм для перепелів – не вірите. У жодній спеціалізованій літературі, ми не зустрінемо згадки не те що про комбікорм для цього птаха, а й взагалі про перепілки.

Щоб не забивати голову причиною такої ситуації та рецептами комбікормів, радимо відразу годувати перепелів повнораційним стартовим комбікормом для курчат-бройлерів з маркуванням ПК – 5-2. Саме цей комбікорм містить необхідну частку перетравного протеїну, який вкрай необхідний перепілкам при інтенсивній несучості.
Годують дорослих перепелів тричі на день, суворо дотримуючись норми дачі кормів (залежно від породи – 25-30 гр. на день).
Якщо норму дачі кормів змістити у той чи інший бік, то перепілки різко знизять несучість. Пам’ятайте, що годівниці повинні розташовуватися за передньою стінкою клітини, а напувалки краще використовувати ніпельного типу (крапельні).
Ось, загалом, це і всі основні поради щодо розведення перепелів у домашніх умовах. Якщо у вас вже є досвід по утриманню та розведенню перепелів будинку та на дачі, обов’язково поділіться досвідом.