Як визначити вік курки несучки
Згодом у курей падає несучість – і тоді немає сенсу її тримати далі, краще замінити молодкою, відправивши «стареньку» в каструлю з супом. Якщо ви тримаєте курей, як домашніх улюбленців, це необов’язково – але зазвичай навіть дачники намагаються отримати хоча б півдюжини яєць на день для яєчні або окрошки. Розберемося, як визначати вік курей для відбраковування.
Спочатку трохи біології. Природна тривалість життя курки – близько 15 років. І стара курка – сумне видовище: вона вже давно не несеться, рідко забирається на сідало і спить зазвичай на підлозі (сил злетіти навіть на нижню планку вже немає), майже сліпа, ледве ходить, більшу частину часу просто лежить у пилу і ледве клює корм …Якщо чесно, то тримати бідну курку до такого віку – це навіть негуманно.
Якщо ж несучка – не «член сім’ї», а звичайна продуктивна тварина, що вирощується для яєць та м’яса, то замінювати її треба куди раніше:
- Пік продуктивності несучок – від 5-8 місяців і приблизно до двох років. Потім несучість знижується – і птах перестає виправдовувати ті корми, які на неї витрачаються. Якщо навіть вона несеться – то яйця погані з тонкою шкаралупою, довго не зберігаються, пташенята з них не виводяться. Навіщо така несучка потрібна?
- Чим старша курка, тим більш жорстке і несмачне м’ясо. Вже починаючи з 3-4 років вони придатні лише на бульйон, а м’ясо не розжуєш.
- Іноді має сенс тримати несучку і довше: якщо у вас немає інкубатора, можна довірити курям природне висиджування – і тут якраз хороші дорослі птахи у віці від трьох до п’яти років. Але й тут не все гладко: приблизно з п’яти років курям перестає бути цікавим потомство, вони починають погано насиджувати яйця.
Способи відрізнити старого птаха від молодого
Визначити вік птаха можна просто за календарем. Але якщо курей багато – то можна заплутатися: коли вона вивелася, скільки прожила, який у неї зараз вік. Хронологічний облік птахівники зазвичай ведуть хіба що на партію бройлерів, а не на окрему курку. Однак є способи визначити вік, спираючись на фізіологію птахів та зовнішні ознаки.
По гребню
Перше, на що треба звернути увагу – це гребінець. Якщо він сухий та зморщений – така курка перша на вибування. У молодих активних несучок гребінець яскравий і червоний, у літніх курей він згодом стає блідим, сіріє, іноді навіть чорніє. Те саме стосується сережок і борідки (хоча вона у курей і менше, ніж у півнів).
Якщо кури ручні, добре ще помацати пальцями гребінь: у молоді він теплий і навіть гарячий, у стареньких – холодний через погане постачання кров’ю.
Деякі птахівники радять звертати увагу і на форму гребінця: мовляв, якщо він звішується набік – курку час вибраковувати. Насправді це не зовсім так: у деяких яєчних порід навіть молоді – зі зрушеними набокрень гребінцями.
Тож колір гребеня – це лише перша ознака, що дозволяє швидко відсортувати кандидаток на бульйон. Але після сортування треба перевірити курей та за іншими ознаками.
По дзьобу
Друга яскрава ознака – це дзьоб:
- У молодих він гладкий, яскравого жовтого кольору.
- У літніх курей він темніє і стає сіруватим. На ньому згодом з’являються характерні сколи, ознаки зношеності.
Але визначати вік курей по дзьобу – це «вищий пілотаж». З точністю до місяця це дуже важко зробити. Максимум можна визначити за ступенем зношеності, яка курка старша, а яка молодша.
По ногах
У молодих курей, яким немає й року, лусочки на ногах гладкі, рівні, яскраво-жовті. Чим старший птах, тим блідіші у нього ноги, тим більше потертостей, слідів від травм, луска сіріє. Згодом з’являються характерні сині або червоні вікові плями, лусочки ближче до пазурів починають відставати від шкіри і погано прилягають.
Найпростіший спосіб визначити молодих птахів – провести пальцем по ногах. Якщо пальці легко ковзають по гладенькій лусці – птаху менше двох років, вона продуктивна. Чим більше шорсткостей і наростів – тим вона старша.
По кігтях
Чим довше пазурі – тим старша курка. У несучок у продуктивному віці (тобто молодше двох років) пазурі менше 4 см.
По животу
У старих курей живіт на дотик твердий. Це вікові жирові відкладення, що добре промацуються при пальпації. У молодих несушок він м’який, у дорослих несучок або квочок – напівм’який: жорсткіше, ніж у молодих птахів у віці до року, але ще добре продавлюється пальцями.
Так що в результаті виносити вирок курці можна лише на підставі всієї сукупності ознак. Іноді буває, що у птаха темний дзьоб і ноги, відстають лусочки, гребінь сухий – але живіт майже м’який, а пазурі помірної довжини. Таку несушку можна помилувати і відправити назад у курник жити і йти далі.
Читай також нашу статтю Чим годувати курчат
Як визначити, чи несеться курка – і наскільки добре це робить
Найнадійніший спосіб визначити, як активно несеться птах – це оглянути клоаку і перевірити відстань між лонними кістками.
Клоака не повинна бути сильно стиснутою, маленького розміру і зовсім сухою: таке припустимо тільки для бройлерних курей, яких забивають раніше, ніж вони починають мчати. А щодо лонних кісток, то пальпацію проводять так:
- Курку беруть на руку і праву руку їй кладуть на живіт з боку хвоста, випрямивши пальці.
- Під рукою виразно відчуваються дві кістки між ногами птаха. Це і є лонні кістки. Чим ширша відстань між ними – тим активніше курка несеться. Якщо між кістками вміщаються хоч би два пальці – значить, вона несеться нехай і не щодня, але активно. Таку курку можна залишати.
Власне, пальпація – це фінальна перевірка для курей. Іноді буває, що по ногах, гребеню та дзьобу видно, що курка – старенька, а ось пальпація показує, що вона ще у формі. Тоді її можна залишати далі.