Як вивести гусей в інкубаторі: все, що потрібно знати птахівнику
Виведення в інкубаторі гусей – це прибуткове та досить захоплююче заняття. Таким чином фермеру вдається отримати максимальний прибуток і забезпечити свою сім’ю м’ясом і яйцями. Для цього лише потрібно дотримуватись певних рекомендацій та виконувати всі дії відповідно до правил. Результат при цьому виявиться навіть кращим, ніж очікується.
Читай також нашу статтю: Орнітоз у голубів
Особливості підготовки гуски
Для того, щоб гуси в інкубаторі вилупилися міцними та здоровими, насамперед потрібно підготувати гуску. За дотримання цієї умови виходить вивести потомство з максимальною виживанням.
Збираючи яйця в гусятнику, необхідно постійно стежити за підстилкою. Рекомендується її міняти щодня. Крім того, в період збору продукції з метою її подальшої закладки в інкубатор, слід додавати до складу кормових сумішей птиці максимум необхідних вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів:
- Вітамін А. Чималу його кількість міститься в зелених кормах та овочах. Саме він відповідає за здоров’я виводка та його імунітет;
- Вітамін D. Його вироблення організмом здійснюється під впливом сонячних променів. Збагатити організм їм можна за допомогою риб’ячого жиру;
- Вітамін Е. З його допомогою вдається забезпечити потомству нормальний кровообіг. Максимальна його кількість міститься в зерні.
Забезпечити в належному обсязі надходження в організм гуски мінеральних речовин вдається шляхом включення до її раціону черепашника, гашеного вапна та крейди. Мікроелементи ж рекомендується купувати у ветеринарній аптеці.
Завдяки такій організації годівлі вдається збільшити відсоток виживання виведення до максимальних меж.
Відбір та зберігання яєць
Перед тим, як вивести гусенят в інкубаторі, необхідно почекати певний проміжок часу, за який вдасться зібрати необхідну кількість яєць. У цьому зберіганні продукції слід приділити особливу увагу.
Температура, за якої витримуються гусячі яйця, повинна змінюватись у межах десяти, максимум п’ятнадцяти градусів. Кожне яєць кладуть виключно на бік.
Скільки днів займе збирання яєць – питання неоднозначне. Все залежить від кількості поголів’я та особливостей організму гуски. Тим не менш, брати до уваги потрібно той факт, що зберігати перед закладкою в апарат яйця можна максимум сім днів. Щоб урятувати зародків, на п’ятий день яйця перевертають на інший бік.
Вкрай видно на початковому етапі зробити правильний відбір яєць. Вибрати при цьому слід продукцію середнього розміру, що має правильну форму. Великі та маленькі екземпляри відразу ж відбраковують.
Приділити увагу потрібно і шкаралупі. Неприпустимо, щоб на ній були тріщини та різні дефекти. Такі яйця потрібно відразу відбраковувати, тому що здорового потомства з них вивести, напевно, не вдасться.
Крім того, оцінити якість яєць можна за допомогою овоскопу або звичайної лампи. Продукція придатна до інкубації має такі характеристики:
- Шкаралупа максимально рівна, на ній немає жодних дефектів;
- Жовток локалізується точно по центру;
- При розгляді білка не видно затемнення та плями;
- При повороті жовток досить швидко повертається до початкового положення.
Виведення гусенят у домашніх умовах: особливості процесу
Інкубація гусячих яєць проводиться строго відповідно до певних правил. Відноситися до них безвідповідально не рекомендується, оскільки саме від цього безпосередньо залежить, скільки пташенят виживе і матиме міцне здоров’я. Початківцям птахівникам, які ще можуть похвалитися величезним досвідом виведення пташенят в інкубаторі, дуже важливо ознайомитися з цим процесом заздалегідь.
Слід дотримуватись таких основних рекомендацій:
- Підтримка потрібна температурі. Протягом перших днів вона становить 38 градусів, після чого знижується однією градус;
- Контроль рівня вологості. Рідина з канавок не повинна зникати ніколи;
- Регулярні перевороти яєць на 180 градусів та встановлення їх вгору виключно тупим кінцем.
Схема процесів під час виведення гусенят у спеціальному апараті неймовірно проста і навіть незмінна. Перед самою закладкою всю продукцію промивають у розчині марганцівки з метою її знезараження. У цю рідину яйця поміщають за кілька годин до передбачуваної закладки лише на три хвилини.
Щойно оброблені в розчині яйця не обтирають, а дають час просохнути самостійно. Завдяки цьому вдається зберегти цілісність захисної оболонки.
Після такої підготовки яйця вже викладають в апарат на ґрати. При цьому стежать за тим, щоб кожен екземпляр лежав на боці, а не якось інакше.
Протягом лише перших семи днів в апараті витримується температура рівно 38 градусів. Вона не повинна бути ні вищою, ні нижчою. У ці сім днів яйця регулярно обприскують водою. Потім упродовж тижня цей процес не здійснюють. Знову обприскування починають виконувати вже на п’ятнадцятий день.
Рекомендується олівцем на кожному примірнику підписати дату здійснення закладки. Насамперед це потрібно для того, щоб завчасно дізнатися про ймовірну дату появи на світ пташенят. Це важливо в тому випадку, якщо планується в найближчому майбутньому робити ще одну або кілька закладок.
Для того, щоб надалі не з’явилося проблем у процесі повороту яєць, їх у верхній частині позначають буквою В, а в нижній – М. Перевертати яйця слід щонайменше тричі протягом дня. У в іншому випадку зародок може прирости до однієї зі стін. Ці дії потрібні виконувати максимально швидко, щоби продукція не встигла навіть трохи охолонути.
За наявності функції автоматичного перевороту в апараті, бажано встановити періодичність цього процесу на чотири години. При цьому перевертати їх вже не потрібно буде лише з шостого дня після закладки.
Протягом перших десяти днів інкубації продукцію не піддають охолодженню. Починаючи з одинадцятого дня кришку щодня відкривають на п’ять, максимум десять хвилин. З другої половини періоду інкубації, тимчасовий інтервал охолодження поступово збільшують до півгодини та виконують дані маніпуляції не тільки вранішній, а й у вечірній час.
У цей час температура витримується на позначці 37,8 градусів. Одноразово протягом дня всі яйця оббризкують теплою водою або максимально слабким розчином марганцівки. Птахівники, які вже неодноразово займалися виведенням гусенят, рекомендують також додавати у воду невелику кількість оцту.
На склянку води достатньо буде п’яти крапель цієї кислоти. За допомогою такого розчину вдається розм’якшити шкаралупу, щоб гусятам надалі було простіше вибратися назовні. Відразу після завершення процесу обприскування всі яйця протягом двадцяти хвилин охолоджують.
- Вперше перевірку яєць та їхнє відбраковування проводять на десятий день з моменту закладки. Наступна ревізія здійснюється лише на двадцять першу добу. І в першому і в другому випадку використовують овоскоп. Вміст має виявитися досить темним.
- Просвіти допускаються лише області тупого кінчика. Контури повітряної камери стають нерівними. У разі загибелі зародка, за допомогою спеціального приладу вдасться побачити темну пляму, в якій відсутні судини. Такі екземпляри одразу ж відбраковують.
- На двадцять восьмий день яйця з апарата дістають, а на ґрати викладають тканину. Це потрібно для того, щоб курчата не пошкодили згодом свої лапи. На кришці відкривають віддушини. Температуру тепер знижують до тридцяти семи градусів, але при цьому вологість підвищують до дев’яноста.
Лише після цього яйця знову кладуть в інкубатор. Тепер їх уже обприскують з інтервалом о шостій годині до моменту появи світ гусенят.
Птахівнику-початківцю досить складно зважитися на самостійне виведення гусей в інкубаторі. Спочатку цей процес здається неймовірно складним. Насправді все набагато простіше, ніж здається.
Необхідно лише точно дотримуватися всіх правил, щоб отримати здоровий виводок. Вже після першої спроби виведення пташенят в апараті цей процес не викликатиме жодних складнощів. Саме так стверджують досвідчені пташники, які займаються розведенням гусей багато років.