Ковбаса з домашньої птиці — краща ніж у магазині
Поціновувачі смачної домашньої ковбаси знають, як складно знайти її на прилавках магазинів, тому що якісні продукти миттєво розкуповують. Однак її можна приготувати самостійно, використовуючи перевірені рецепти.
Щоб ковбаса з птиці по-домашньому радувала своїм неповторним смаком та ароматом, потрібні лише:
- якісне м’ясо курки, індика чи качки,
- ковбасні шприци,
- свіжі спеції,
- білкова, харчова чи колагенова оболонка,
- професійні м’ясорубки,
- трохи терпіння.
Чому домашня ковбаса краща за магазинну?
Хороша домашня ковбаса — це справжній делікатес. Вона має трохи хрумку й ароматну шкірку, приємно пахне димком. Але найголовніше — відзначається чудовим смаком, оскільки готується за традиційним рецептом із використанням якісних інгредієнтів, які обираєте саме ви.
Корисні властивості домашньої ковбаси полягають у великому вмісті білка – будівельного матеріалу для всього людського організму. Вона є джерелом незамінних амінокислот, вітамінів (D, В, РР та інших), мікроелементів тощо.
Ковбаси фабричного виробництва, доступні у більшості м’ясних магазинів і супермаркетах, найчастіше виготовляють із м’яса низької якості, часто з відходів, із додаванням штучних хімічних барвників, консервантів і підсилювачів смаку. Завдяки їм продукт виглядає апетитно та приємно пахне. Однак його склад далеко не натуральний, тому не корисні для здоров’я.
Справжню домашню ковбасу, яка дійсно смачна, знайти складно, і коштує вона досить дорого. Тому дешевше та смачніше приготувати домашню ковбасу самостійно. Це дозволить контролювати весь виробничий процес – від придбання м’яса у перевіреного продавця, заправки улюбленими добавками, спеціями до копчення чи приготування на пару готового продукту. Приготувати ковбасу самостійно нескладно, хоч і займає це деякий час.
Для основи необхідно підготувати якісне м’ясо, суміш спецій та м’ясорубку. Краще обирати професійні моделі, що мають більш потужні та економічні двигуни. Це гарантує швидке та точне подрібнення м’яса за короткий термін. Кожна така м’ясорубка також оснащена ситами з різним діаметром осередків, необхідними для подрібнення жирних і пісних шматків м’яса. Рецепт домашньої ковбаси з курки
Немає єдиного кращого рецепту смачної домашньої ковбаси. Варіантів є стільки, скільки уподобань. Види ковбас поділяються за способом приготування:
- варені,
- копчені,
- сирокопчені,
- напівкопчені,
- сиров’ялені.
Ковбасу можна приготувати з різних видів м’яса — не лише курки або індички, а й зі свинини, баранини, яловичини або їх поєднання. Можна використовувати як пісне, так і жирне м’ясо. Можна додавати сало. Адже жир надає ковбасі особливої консистенції, ніжності та більш насиченого смаку.
Основні складники домашньої ковбаси із розрахунку на 1 кг м’яса (куряче філе або нежирне м’ясо з курячих четвертинок без шкірки):
- вода 0,5 л;
- харчова оболонка діаметром — 50-100 мм;
- сіль для маринування — 18 г;
- часник — 4 г;
- молотий чорний перець — 3 г;
- мускатний горіх — 1 г;
- коріандр — 1 г.
Особливості приготування домашньої ковбаси
Якщо готуєте домашню ковбасу вперше, почніть з невеликої порції і перевірте, чи підходить вам цей рецепт, як смакує. Вже потім у наступних партіях можна експериментувати та додавати інші види м’яса, більше або менше спецій, різну кількість часнику тощо.
Куряче філе потрібно нарізати кубиками 2х2 см. Натомість четвертинки м’яса без шкіри перетерти через сито 4 мм або в блендері. Далі потрібно додати всі сухі спеції та воду і місити доти, доки начинка не стане липкою й однорідною.
Готову начинку слід накрити кришкою та поставити в холодильник на 24 години. За добу треба ще раз вимісити деякий час. Наповніть брусок приготованою начинкою та щільно зав’язати. Потім підвісити на 3 години. Далі потрібно ковбасу пропарити в пароварці чи над кип’яченою водою за температури 75-80 ºС протягом 100 хв. Після цього остудити та покласти в холодильник. Після кількох годин охолодження можна нарізати, подавати та вживати. Популярний продукт за святковим та повсякденним столом, у нарізках, бутербродах, салатах. Смачного!